Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

 • Home

 • Thuis

 • School

 • Lichaam & Geest

 • Alcohol & Drugs

 • TV & Computer

 • Gezondheid

 • Conflicten

 •  
  Lichaam & Geest

  Wat verandert er bij jongens?

  De puberteit bij jongens werkt anders dan bij meiden. Zo begint de puberteit wat later dan bij meiden en is hij eerder 'voltooid'. Bij de meeste jongens begint de aanmaak van hormonen rond het 12e of 13e jaar.


  Onhandigheid

  Niemand kan zo vakkundig een vol glas drinken omstoten als een puber. Het lijkt wel een gave om zo onhandig te zijn.De ellende is: je kind kan er niets aan doen. Echt niet.


  Wanneer afvallen een eetstoornis wordt

  Ongeveer een kwart van alle tienermeiden is op dieet, terwijl ongeveer 10 procent van alle pubermeiden te dik is. Veel pubermeiden dieten dus zonder dat het nodig is. Dat betekent dat het gevaar van een eetstoornis altijd op de loer ligt.


  Borstvorming bij jongens: geen paniek

  In de puberteit verandert de hormonenhuishouding van jongens en meiden drastisch. Bij meiden zorgt dit onder andere voor de vorming van borsten. Maar ook puberjongens kunnen hiermee te maken krijgen.


  Wat verandert er bij meiden?

  puberteit is de fase waarin een meisje een vrouw wordt. De puberteit bij meiden begint eerder dan bij jongens. Bij de meeste jongens start de puberteit rond hun 13e. Bij de meeste meiden is dat gemiddeld anderhalf jaar eerder.


  Groeipijn bij pubers

  Kinderen groeien vanaf hun zevende jaar geleidelijk door met ongeveer 6 centimeter per jaar. Maar dan worden ze puber en schieten ze opeens omhoog. Die groeispurt kan leiden tot groeipijn. Wat kun je daaraan doen?


  Foto's liegen wel

  Pubermeiden hebben de neiging om zich te spiegelen aan de prachtige modellen die ze in tijdschriften tegenkomen. Wat pubers (en ook hun moeders) zich meestal niet realiseren is dat er nogal wat gesleuteld wordt aan de foto's van professionele modellen. Een onthullend kijkje in de photoshop-keuken.

  Zelfbeeld bij pubermeiden

  Pubermeiden zijn gefixeerd op hun uiterlijk. Anderen zijn mooi (allemaal!) en zijzelf zijn lelijk (altijd!). Als ouder kun je het nodige doen om ervoor te zorgen dat je dochter een beter gevoel te geven over haar lichaam.


  Puistjes

  Leuk is het niet, maar bij de puberteit horen puistjes. En om het extra vervelend te maken hebben puistjes de neiging om juist daar te zitten waar ze het meeste opvallen: op je gezicht. Wat doe je eraan?


  Automutilatie? Grijp in!

  Automutilatie of zelfverwonding is een groeiend probleem onder pubers, met name onder meisjes. Heb jij een zoon of dochter die 'krast'? Denk niet dat dit een fase is die wel over gaat, maar grijp meteen krachtig in.


  Copyright - Privacybeleid