|
|
|
|
Puistjes ontstaan in de puberteit door hormonale veranderingen. In de puberteit worden bovendien de talgklieren groter. Wanneer deze verstopt raken, door bijvoorbeeld dode huidcellen, ontstaat een puistje. Bij pubermeiden speelt de cyclus een rol bij de vorming van puistjes. In de week voor de menstruatie hebben zij meer last van puistjes. Puistjes volledig voorkomen zit er niet in. Maar je zoon of dochter kan wel de nodige dingen doen om de 'schade' zoveel mogelijk te beperken. Wellicht heeft je kind iets aan onderstaande tips.
Wanneer een puistje zich op een zichtbare plek aandient, is het verleidelijk om de boosdoener te camoufleren door er een dikke laag creme overheen te smeren. Dat is niet slim. Hiermee verstop je namelijk je huid, waardoor je juist meer in plaats van minder puistjes krijgt.
Regelmatig je gezicht wassen helpt om je talgklieren open te houden. Door te wassen verwijder je vuil en dode huidcellen. Maar kijk uit met zeep. Wanneer je veel zeep gebruikt, ontvet je je huid. Het lichaam reageert daarop door juist meer vet aan te maken. Daardoor krijg je juist meer puistjes.
Zon (of de zonnebank) kunnen helpen om puistjes tegen te gaan. Aanwezige puistjes drogen door zonlicht snel uit en je huid is minder vet als je meer in de zon zit. Bovendien krijg je er ook nog een lekker kleurtje van.
Het uitknijpen van puistjes lijkt een aantrekkelijke optie, maar dat is het niet. Door een puistje uit te knijpen beschadig je de huid, waardoor je juist meer kans krijgt op nieuwe puistjes. Bovendien bestaat het gevaar dat er een litteken achter blijft dat je de rest van je leven blijft zien. Niet doen dus.
Chocolade heeft de naam dat je er puistjes van krijgt, maar er is meer eten dat ervoor kan zorgen dat iemand last krijgt van puistjes. Kaas, mayonaise en volle melk zijn voorbeelden van vette levensmiddelen die invloed hebben op de vorming van puistjes en mee-eters. Groente en fruit zijn juist wel goed voor je huid.
Er zijn bij de drogist veel middeltjes te koop die kunnen helpen tegen puistjes. Maar let op: wat bij de een goed werkt, kan bij de ander juist averechts werken. Probeer dus uit welk middel voor jouw huid het beste werkt.
Tot slot Een huisarts kan ook helpen om eventuele andere oorzaken van puistjes te onderzoeken. Bepaalde vormen van allergie kunnen namelijk ook zorgen voor de aanwezigheid van puistjes.
|
|