Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

 • Home

 • Thuis

 • School

 • Lichaam & Geest

 • Alcohol & Drugs

 • TV & Computer

 • Gezondheid

 • Conflicten

 •  
  Zelfbeeld bij pubermeiden

  Pubermeiden zijn gefixeerd op hun uiterlijk. Anderen zijn mooi (allemaal!) en zijzelf zijn lelijk (altijd!). Als ouder kun je het nodige doen om ervoor te zorgen dat je dochter een beter gevoel krijgt over haar lichaam.

  Het zelfbeeld bij pubermeiden zit anders in elkaar dan bij puberjongens. Voor jongens is presteren belangrijker dan uiterlijk.

  "Als je jongens een foto laat zien van Rafael Nadal, zullen ze zeggen dat die goed kan tennissen. Laat je meisjes een foto zien van Fatima Moreiro de Melo, dan zeggen ze niet dat die goed kan hockeyen, maar dat ze mooi slank is", zegt psychologe Kirsten de la Horra Calomarde in Psychologie Magazine.

  In een tijdperk waarin photoshop de boventoon voert, is er geen tijdschrift te vinden zonder gemanipuleerde foto's. En uit onderzoek blijkt dat (puber-)meiden vatbaar zijn voor dit perfecte beeld. Ze willen er net zo uitzien als de modellen die ze zien, zonder zich te realiseren dat er aan de foto's behoorlijk gesleuteld is. (Een mooi voorbeeld van digitale beeldmanipulatie vind je hier.)

  Sterker zelfbeeld
  Meiden worden niet met een laag of vertroebeld zelfbeeld geboren. Het wordt bepaald door media, vriendinnen en omgeving. Dat betekent dat je als ouder het nodige kunt doen om je dochter een sterker zelfbeeld te geven. Een aantal tips:

  Hoe blij is moeder met haar lichaam?
  Cruciaal in het zelfbeeld van pubermeiden is de rol van hun moeder. Hoe ontevredener een moeder is met haar eigen lichaam, hoe ontevredener een dochter ook zal zijn over haar lichaam. Als moeder ben je het belangrijkste rolmodel voor je kind. Om die reden is het belangrijk dat je laat merken dat je tevreden bent over je eigen lichaamsvormen.

  Plaag niet!
  Plaag je dochter nooit over haar lichaam. Ook niet wanneer je denkt dat dat grappig is. Het gevoel voor humor van ouders en pubers gaat meestal niet gelijk op en wanneer je dochter al onzeker is over haar eigen lichaam, zal een grappig bedoelde opmerking die onzekerheid alleen maar doen toenemen.

  Waardeer prestaties
  Spreek je waardering uit over de prestaties die vrouwen in de media leveren in plaats van te wijzen op een mooi uiterlijk. Wijs je dochter ook niet op 'onvolkomenheden' in het uiterlijk van andere vrouwen. Door de nadruk te leggen op uiterlijk, zowel positief als negatief, neemt het belang van een mooi uiterlijk toe.

  Geef complimentjes
  In het verlengde hiervan is het ook belangrijk dat je je dochter laat merken dat je haar waardeert. Geef dus niet alleen kritiek op de dingen die ze fout doet, maar laat haar ook duidelijk weten dat je de dingen die ze goed doet waardeert.

  Geloof geen reclames
  Leer je dochters dat de reclames van de cosmetica-industrie erop zijn gericht om jou hun product te laten kopen. Dat betekent dat reclamemakers er alles aan zullen doen om je ervan te overtuigen dat je pas echt mooi bent wanneer je hun product koopt. Dat is natuurlijk niet zo.

  Photoshop regeert
  Leg je dochter uit dat de foto's van fotomodellen in glossy's allemaal bewerkt zijn. Het perfecte beeld dat tijdschriften presenteren is niet realistisch. Natuurlijk is het wel zo dat modellen mooier zijn dan de gemiddelde vrouw. Daarom zijn ze ook fotomodel geworden. Vertel je dochter dat er lichamen zijn in allerlei soorten en maten. Het modellenlichaam is er daar een van.

  Toon begrip
  Als je dochter problemen heeft met haar uiterlijk, is het niet zinvol om dat weg te wapperen. Neem de problemen serieus en bagatelliseer het niet. Je kunt er beter samen over praten en begrip tonen.


   


  Copyright - Privacybeleid