puberteit Puber Wijzer - Jongens met borsten: geen paniek

Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Jongens met borsten: geen paniek

    In de puberteit verandert de hormonenhuishouding van jongens en meiden drastisch. Bij meiden zorgt dit onder andere voor de vorming van borsten. Maar ook puberjongens kunnen hiermee te maken krijgen. Bij ongeveer een kwart van alle puberjongens ontwikkelen zich in de puberteit beginnende borsten. Geen paniek. Die gaan vanzelf weer weg.

    Borstvorming bij jongens en mannen wordt met een duur woord 'gynaecomastie' genoemd. Zowel jongens als meisjes hebben bij de geboorte klierschijfjes achter de tepels. bij jongens verdwijnen deze klierschijven over het algemeen in de kindertijd. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

    Dus wanneer in de puberteit de hormonen zich gaan roeren, reageert het lichaam erop. Zo kan het dus gebeuren dat een jongen in de puberteit zowel de baard in de keel krijgt als borstjes ontwikkelt omdat de borstklieren opzwellen.

    Vervelend
    Deze borstvorming is volledig onschuldig. Meestal verdwijnen de beginnende jongensborsten al na een paar maanden. In sommige gevallen blijft de zwelling een jaar of zelfs iets langer zichtbaar en voelbaar. Veel jongens met borstvorming klagen over gevoelige tepels.

    Hoewel borstvorming bij jongens onschuldig is en 1 op de 4 jongens er in de puberteit mee te maken krijgt, vinden veel puberjongens wel erg vervelend. Dat is wel logisch. Juist op een moment dat het lichaam van je kind verandert, verandert het op een manier die hij niet verwacht, en waarschijnlijk ook niet wil.

    Toon begrip
    Als ouder kun je niet veel doen om je kind te helpen. Je kunt hem uitleggen dat de beginnende borsten tijdelijk zijn en dat ze meestal snel weer verdwijnen. Verder is het niet verstandig om er grapjes over te maken, zelfs niet als je denkt dat je kind dit wel snapt.

    Borstvorming ontstaat wanneer het lichaam van je puberzoon op alle mogelijke manieren verandert. Overal gaan haartjes groeien, hij krijgt de baard in de keel en waarschijnlijk schiet hij tegelijkertijd tussen de 10 en 20 centimeter omhoog. Waar je als onzekere puber op zo'n moment niet op zit te wachten zijn de lollig bedoelde opmerkingen van je ouders.

    In plaats daarvan kun je beter je begrip tonen en alle directe en indirecte uitingen van onzekerheid serieus nemen. Daarmee geef je je kind het vertrouwen dat hij juist in deze kwetsbare periode zo hard nodig heeft.

    Raadpleeg de huisarts wanneer je het niet vertrouwt of wanneer de zwelling niet vanzelf verdwijnt. Een arts kan dan een hormonenkuur voorschrijven waardoor de zwelling alsnog verdwijnt.


     


    Copyright - Privacybeleid