Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

 • Home

 • Thuis

 • School

 • Lichaam & Geest

 • Alcohol & Drugs

 • TV & Computer

 • Gezondheid

 • Conflicten

 •  
  Groeipijn bij pubers

  Kinderen groeien vanaf hun zevende jaar geleidelijk door met ongeveer 6 centimeter per jaar. Maar dan worden ze puber en schieten ze opeens omhoog. Het groeitempo van een gemiddelde puberjongen is 12 centimeter per jaar. En sommige pubers groeien in een jaar tijd wel met 20 centimeter.

  Die groeispurt heeft nogal wat gevolgen. Zo is een snelgroeiende puber sneller moe dan je van je kind gewend bent. Die vermoeidheid is geen aanstellerij. Om zo snel te groeien moet een lichaam keihard werken. Geen wonder dus dat je kind lamlendig op de bank ligt en dat alles teveel voor hem of haar is.

  Pijl en boog
  Een ander gevolg van de snelle groei die pubers doormaken is groeipijn. Die pijn manifesteert zich hoofdzakelijk rond de knie, enkel, elleboog en schouders. Hoewel groeipijn iets meer voorkomt bij jongens dan bij meiden, komt groeipijn bij allebei voor.

  Groeipijn wordt veroorzaakt doordat de botten sneller groeien dan de spieren en de pezen. Je kunt het vergelijken met een pijl en boog, waarbij de botten het hout zijn en de pezen het touw.

  Groeipijn heeft de neiging om 's nachts het sterkste te zijn. De reden hiervoor is simpel. Wanneer het lichaam ontspannen ligt, rekt het iets uit. Als je toch al last hebt van groeipijn, is die dus 's nachts nog wat erger.

  Pijnstillers
  Hoewel je je kind serieus moet nemen wanneer hij klaagt over groeipijn, is er helaas maar weinig wat je eraan kunt doen. Een bandage om een pijnlijk gewricht kan wat verlichting brengen, maar is vooral een symbolisch hulpmiddel. Wat wel verlichting biedt tegen de pijn is een pijnstiller.

  Eigenlijk is "wachten tot het over gaat" de beste remedie. Na verloop van tijd moet de pijn minder worden. Wanneer de pijn een tijdlang hevig blijft is het raadzaam om langs te gaan bij een huisarts, al kan die ook weinig doen om de pijn te verminderen.

  Pubermeiden hebben naast groeipijn die wordt veroorzaakt door hun lengte, ook nog wel eens groeipijn die wordt veroorzaakt door groei in de breedte. Met name de borsten en de heupen kunnen dan gevoelig zijn. Borsten en heupen kunnen zo snel groeien dat de huid het tempo niet goed kan bijbenen. Dit kan in extreme gevallen zelfs leiden tot striae.

  Een ander gevolg van snelle groei is onhandigheid. Meer daarover lees je hier.


   


  Copyright - Privacybeleid