Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

 • Home

 • Thuis

 • School

 • Lichaam & Geest

 • Alcohol & Drugs

 • TV & Computer

 • Gezondheid

 • Conflicten

 •  
  School is stom

  Een beetje paradoxaal is het wel. Als puber is er zoveel te leren. Over vriendschap, zelfstandigheid, seks, liefde, vertrouwen en keuzes maken. Maar waar vallen ze je mee lastig? Allemaal dingen die je niet wilt leren: wiskunde, Frans, geschiedenis en natuurkunde. Dan is er maar een conclusie mogelijk. School is stom.

  Juist in de zes jaar tijd waarin je zoon of dochter zich ontwikkelt van een kind tot een jong-volwassene, wordt hij of zij gedwongen om het grootste gedeelte van de tijd door te brengen in de schoolbanken om dingen te leren waarvan het nut (voor pubers tenminste) volstrekt onduidelijk is.

  De puberteit is een fascinerende periode waarin zowel lichamelijk als geestelijk in korte tijd reuzensprongen worden gemaakt. Het laatste wat een puber in die tijd wil, is dingen leren waarvan hij het nut niet inziet. Zie daar de uitdaging waar iedere docent op iedere middelbare school mee te maken heeft.

  Toon begrip
  Maar ja. De puberteit is ook de periode waarin kinderen relatief eenvoudig nieuwe kennis tot zich kunnen nemen. En als volwassene weet je dat je met de dingen die je op de middelbare school leert, een basis legt voor de studie en het werk dat je na die tijd doet.

  Maar bedenk heel goed dat dit wijsheid achteraf is die je met de kennis van nu weet.

  Als je terugdenkt aan je eigen puberteit, en de lange saaie dagen die je op school doorbracht, dan weet je dat je er vroeger heel anders over dacht. School was stom. En, heel vreemd, maar jouw puber denkt er precies hetzelfde over als jij vroeger.

  Toon dus begrip als je kind weer eens balend uit school komt en met een flinke smak z'n schooltas in de hoek van de kamer smijt.

  Huiswerk
  En of het nog niet erg genoeg is: als je van school komt, word je ook nog geacht om meteen braaf je huiswerk te maken. Alsof je als puber niets beters, en vooral leukers te doen hebt! Ook hier geldt dat je als ouder best wel wat begrip kunt opbrengen als je zoon of dochter het vertikt om meteen na school weer in de schoolboeken te duiken. Meer tips over huiswerk lees je hier.

  Maar als het goed is, is school niet alleen iets dat "stom" is. Het is ook de plek waar je je vrienden en vriendinnen ontmoet, verliefd wordt en al die dingen leert die je op het pad naar volwassenheid hard nodig hebt.

  Thuis voelen
  Het is dus van belang dat de school van je kind, ook als ie nog zo stom, wel een plek is waar je kind zich thuis voelt. Een kind dat gedurende lange tijd ieder excuus aangrijpt om maar niet naar school te hoeven, geeft duidelijk het signaal af dat er wat mis is. Slechte cijfers, spijbelen, zich terugtrekken, niet afspreken met vrienden of vriendinnen: het zijn allemaal signalen dat er op school wat aan de hand is.

  Wacht niet te lang af op het moment dat je vermoedt dat je kind stokongelukkig is op school. Vraag je kind of er iets aan de hand is. Wanneer je ondanks geruststellende woorden van je kind toch denkt dat er iets speelt, vraag dan een gesprek aan met de mentor van je kind. Die heeft meer zicht op de houding van je kind op school dan jijzelf.

  Eventueel kun je samen met de mentor besluiten om de leerlingenbegeleider in te schakelen die iedere school heeft. Een leerlingenbegeleider kan helpen om ervoor te zorgen dat leerlingen zich weer prettig voelen op school. Er is echter een ding wat een leerlingenbegeleider, een mentor en ook jij als ouder niet kunnen verhelpen:

  School is stom!


   


  Copyright - Privacybeleid