|
|
|
|
Juist in de zes jaar tijd waarin je zoon of dochter zich ontwikkelt van een kind tot een jong-volwassene, wordt hij of zij gedwongen om het grootste gedeelte van de tijd door te brengen in de schoolbanken om dingen te leren waarvan het nut (voor pubers tenminste) volstrekt onduidelijk is. De puberteit is een fascinerende periode waarin zowel lichamelijk als geestelijk in korte tijd reuzensprongen worden gemaakt. Het laatste wat een puber in die tijd wil, is dingen leren waarvan hij het nut niet inziet. Zie daar de uitdaging waar iedere docent op iedere middelbare school mee te maken heeft.
Toon begrip
Als je terugdenkt aan je eigen puberteit, en de lange saaie dagen die je op school doorbracht, dan weet je dat je er vroeger heel anders over dacht. School was stom. En, heel vreemd, maar jouw puber denkt er precies hetzelfde over als jij vroeger. Toon dus begrip als je kind weer eens balend uit school komt en met een flinke smak z'n schooltas in de hoek van de kamer smijt.
Huiswerk Maar als het goed is, is school niet alleen iets dat "stom" is. Het is ook de plek waar je je vrienden en vriendinnen ontmoet, verliefd wordt en al die dingen leert die je op het pad naar volwassenheid hard nodig hebt.
Thuis voelen Wacht niet te lang af op het moment dat je vermoedt dat je kind stokongelukkig is op school. Vraag je kind of er iets aan de hand is. Wanneer je ondanks geruststellende woorden van je kind toch denkt dat er iets speelt, vraag dan een gesprek aan met de mentor van je kind. Die heeft meer zicht op de houding van je kind op school dan jijzelf. Eventueel kun je samen met de mentor besluiten om de leerlingenbegeleider in te schakelen die iedere school heeft. Een leerlingenbegeleider kan helpen om ervoor te zorgen dat leerlingen zich weer prettig voelen op school. Er is echter een ding wat een leerlingenbegeleider, een mentor en ook jij als ouder niet kunnen verhelpen: School is stom!
|
|