Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Huiswerk: zo help je je kind

    Uit je eigen schooltijd weet je vast nog hoe vervelend je het vond wanneer jouw ouders je de les lazen over huiswerk. Dertig jaar later sta je nu zelf in de schoenen van je ouders en moet jij je kind zo ver krijgen dat hij zonder morren z'n huiswerk maakt. Onderstaande tips kunnen je misschien helpen.

    1. Gun ze de vrijheid om het anders te doen
    Jij was als puber vast iemand die meteen na school twee uur lang braaf en conscientieus je huiswerk zat te leren aan de keukentafel. Niet? Nou, jouw puber ook niet. Op het prioriteitenlijstje "Dingen Die Je Na Schooltijd Kunt Doen" bungelt huiswerk maken ergens onderaan.

    Plan dus niet voor je kind in wanneer hij of zij het beste kan beginnen met huiswerk, maar laat die keuze bij je kind. Zeker wanneer de schoolprestaties prima zijn heeft het geen zin om je kind op z'n nek te springen met allerlei eisen.

    Je kunt zoon- of dochterlief wel aansporen om met huiswerk te beginnen, maar laat de eindverantwoordelijkheid bij je kind. Leer jezelf aan om maximaal een keer per dag aan je zoon of dochter te vragen: "Denk je aan je huiswerk?"

    2. Soms op je bek gaan hoort er bij
    Er is geen man overboord als je puber zo af en toe eens de mist in gaat. Je leert het meest van je fouten, dus geef je kind daar ook de mogelijkheid toe. Een onvoldoende voor je toets omdat je niet geleerd hebt? Tja, dat kun je verwachten. Het betekent dat je kind harder moet leren voor de toetsen die nog komen om het cijfer op te poetsen. En dat hoogstwaarschijnlijk ook zal doen. Want ondanks alle stoere praatjes: geen enkele scholier vindt het leuk om onvoldoendes te halen.

    3. Leer je kind om te plannen
    Als je kind voor donderdag een proefwerk Frans, een werkstuk voor Geschiedenis, woordjes voor Engels en een heel hoofdstuk voor Nask moet leren, dan kun je daar het beste eerder mee beginnen dan op woensdagavond. Leer je kind dus om z'n tijd goed in te delen, zodat ie geen tijd tekort komt om alles op tijd af te krijgen.

    4. Nooit vlak voor bedtijd
    hij of zij meent het zelf natuurlijk beter te weten, maar probeer je kind aan te leren dat huiswerk doen vlak voor bedtijd niet verstandig is. De belangrijkste reden om dat niet te doen is dat je 's avonds minder snel kennis tot je neemt, waardoor je kind meer tijd kwijt is om dingen te leren.

    Een andere belangrijke reden is dat pubers minder snel in slaap vallen wanneer ze vlak daarvoor nog hebben zitten blokken.

    5. Goed eten is belangrijk
    Wat weinig ouders, en hun kinderen al helemaal niet, weten is dat goed eten van invloed is op de schoolprestaties. Vlees, soja, pinda's, rijst en eiwit zijn voedingsstoffen die een stofje bevatten waardoor je dingen beter onthoudt en je beter oplet.

    6. Geen afleiding werkt beter
    Pubers zijn multitaskers bij uitstek. Die kunnen zonder problemen tegelijkertijd TV-kijken als een spelletje spelen op de computer. Maar huiswerk en TV gaan wat lastiger samen. Leren doe je minder makkelijk op het moment dat je wordt afgeleid door een TV in dezelfde ruimte. Leer je kind dus aan dat hij z'n huiswerk doet met de TV uit, of in een kamer waar geen TV staat.

    7. Overhoren
    Als je kind het wil, of wanneer jij het heel graag wilt, kun je je kind overhoren. Daarmee zie je niet alleen of je kind zijn huiswerk een beetje goed geleerd heeft, maar je ontdekt ook waar hij op school mee bezig is. Bovendien steek je er vaak zelf ook nog wat van op.

    8. Kleine beetje helpen
    Pubers hebben de neiging om al hun huiswerk in een keer te doen. Dan heb je het maar gehad. Niet slim. Je kunt beter in 3 keer 20 woordjes leren, dan in een keer 60 woordjes. Regelmatig even een kwartiertje (of langer) pauze nemen werkt beter dan in een ruk alles leren.

    9. huiswerkbegeleiding
    Wanneer er een vak is waarbij je kind ondanks alle inspanningen waardeloos in blijft presteren, dan kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn. Het kan zijn dat de school van je kind zelf met deze suggestie komt, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar een instituut of een bijles-docent. Verwacht daarbij geen wonderen: iedereen heeft nu eenmaal meer aanleg voor het ene vak dan voor het andere vak.


     


    Copyright - Privacybeleid