Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Feiten en misverstanden over gamen

    Er zijn veel misverstanden over gamen. Die misverstanden lijken voort te komen uit de 'nieuwigheid' van alle computermogelijkheden. Veel van de beweringen die nu over gamen worden gedaan lijken op de dingen die ouders vroeger zeiden en die ook niet waar bleken te zijn: Strips lezen schaadt de ontwikkeling van een kind, van TV-kijken krijg je slechte ogen en van masturberen word je doof.

    Hieronder een poging om feit en fictie met betrekking tot computergames van elkaar te scheiden.

    "Gameverslaving is een serieuze aandoening"
    Dat is een misvatting. Gameverslaving geen officieel erkende verslaving die je bijvoorbeeld kunt vergelijken met gokken. De American Medical Association heeft bijvoorbeeld besloten dat overmatig gamen geen verslaving genoemd kan worden omdat daarvoor (nog) geen wetenschappelijke onderbouwing is.
    Dat neemt overigens niet weg dat intensief gamen een gevaar kan zijn voor de ontwikkeling van je kind. Meer over gameverslaving lees je hier.

    "Van veel gamen word je dom"
    Nieuw onderzoek waaruit de New Scientist citeert lijkt die stelling te bewijzen. In eerder onderzoek werd juist geconcludeerd dat je van gamen niet dommer wordt. Overigens kun je die onderzoeken enigszins met een korreltje zout nemen. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat "hoe meer tv je kijkt, hoe dommer je wordt", dat je van vis eten slimmer wordt, en kinderen worden ook slimmer van schaken.

    "Van veel gamen word je gewelddadig"
    Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen geweld in computergames en geweld in het 'echte leven'. Die onderzoeken spreken elkaar op alle vlakken tegen en bieden dus weinig houvast. Feit is in ieder geval dat gewelddadige incidenten waarbij jongeren betrokken zijn, de afgelopen 25 jaar enorm zijn gedaald. Dit zou niet het geval zijn als gewelddadige computergames een negatief effect hadden.

    Pedagoge Frederike Lems zegt hierover op de website weetwatzegamen.nl:
    "Bij gaming voer je als speler zelf bijvoorbeeld gewelddadige acties uit. Maar of dat nou doorslaggevend is? In de zin van: geweld kan van invloed zijn via de televisie en is altijd van invloed via een interactief medium? Nee, dat wijst onderzoek uit; nog steeds is nergens een injectienaaldfunctie van inhoud naar kijker gevonden."

    "Kinderen die veel gamen zijn socialer"
    Veel ouders weigeren te geloven dat intensief gamende kinderen socialer zijn dan kinderen die dat niet doen, maar het is echt waar. Onderzoekers van de universiteit van Nottingham onderzochten duizend fanatieke gamers van online games en concludeerden dat gamen leidt tot vriendschappen (online en offline) waarmee in veel gevallen gevoelige persoonlijke zaken worden gedeeld.

    Ook uit Amerikaans onderzoek onder gamers blijkt dat de gemiddelde gamer allang niet meer een alleenstaande man van rond de 20 is die eenzaam op zijn kamertje achter een beeldscherm zit. 75% van de gamers speelt met andere gamers samen en in de helft van de huishoudens waar games gespeeld worden, wordt samen met andere gezinsleden gespeeld.

    "Kinderen die veel gamen zijn zwaarder"
    Verschillende onderzoeken tonen aan dat er geen verband is tussen gamen en zwaarlijvigheid. Eetpatronen, aanleg en (let op) het eetgedrag van ouders spelen daarin een veel grotere rol. Uit onderzoek uit 2008 blijkt dat kinderen die veel gamen ook meer sporten.

    "Gamers hebben een groter ruimtelijk inzicht"
    Doordat games de laatste jaren steeds groter, mooier en ingewikkelder worden, wordt er een groter beroep gedaan op de hersens. Dit leidt ertoe dat gamers over het algemeen een groter ruimtelijk inzicht hebben. Gamen verbetert ook de motoriek. Bekend is het verhaal van chirurgen die voor ze gaan opereren eerst even gamen omdat dit de fijne motoriek verbetert.


     


    Copyright - Privacybeleid