Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Gameverslaving:
    meestal is er niets aan de hand


    De tijd dat kinderen blijmoedig buiten speelden met een hoepel en een tol ligt ver achter ons. Kinderen van tegenwoordig brengen veel tijd door achter de computer, de Xbox en de Nintendo. In hoeverre kan gameverslaving een rol spelen in de ontwikkeling van je puberkind?

    Er zijn veel misverstanden over gameverslaving. De belangrijkste misvatting is dat gameverslaving een officieel erkende verslaving is, vergelijkbaar met bijvoorbeeld gokken. Dat is niet zo.

    Dat neemt niet weg dat intensief gamen een gevaar kan zijn voor de ontwikkeling van je kind. Met name bij jongens kan intensief gamen leiden tot probleemgedrag. Intensief gamen is volgens deskundigen eerder een uiting van probleemgedrag, dan de oorzaak zelf. In veel gevallen is er iets anders aan de hand en is gamen een vorm van vluchtgedrag.

    Problemen op school of thuis kunnen ervoor zorgen dat je kind zich verliest in afleiding. En computergames zijn daar uitermate voor geschikt.

    Over het algemeen kan echter gesteld worden dat (met name jongens) veel gamen omdat ze het leuk vinden. Niet meer en niet minder. Gamen is een vorm van ontspanning waarbij ze, anders dan veel ouders denken, vaak samen spelen met vrienden. Door met meerdere spelers tegelijk te spelen worden nieuwe contacten gelegd en heeft gamen ook een sociale functie.

    Tips
    Kortom: zolang de schoolprestaties van je kind goed zijn, hij interesse houdt in een leven buiten de computer en zijn sociale afspraken niet verwaarloost is er eigenlijk niets aan de hand. Om gameverslaving te voorkomen heb je wellicht iets aan onderstaande tips.

  • Maak afspraken
    Maak afspraken met je kind welke games hij wel en niet mag spelen en bespreek samen hoeveel tijd hij mag besteden achter de computer, Xbox of Nintendo. Je kunt zelf het beste bepalen wat je redelijk vind voor jouw kind. Er zijn gezinnen waar kinderen 1 uur per dag mogen gamen, maar er zijn ook gezinnen waar de afspraak geldt dat er minimaal 1 uur per dag niet gegamed wordt.

  • Eerst huiswerk, dan gamen
    Een van de afspraken die veel ouders met hun kind maken, is dat eerst het huiswerk af moet zijn voordat er gegamed wordt. Hiermee voorkom je dat het schoolwerk blijft liggen. Je kunt daar natuurlijk altijd van afwijken als je zoon een vriend mee naar huis neemt om samen te gamen.

  • Houd je aan de afspraken
    Consequent zijn is in iedere opvoedingskwestie van belang, dus ook bij gamen. Zorg ervoor dat je kind zich houdt aan de regels die je hebt afgesproken. Leg beperkingen op op het moment dat hij zich daar niet aan houdt.

  • Speel eens samen
    Speel eens samen met je kind, ook als je er niets aan vindt. Het is voor kinderen van belang dat zij zich gezien en gehoord voelen. Op het moment dat jij moeite doet om je in te leven in de belevingswereld van je kind, zal er over en weer meer begrip zijn voor elkaars standpunten.

  • Niet voor het slapen gaan
    Probeer te voorkomen dat je kind vlak voor het slapen gaan nog verwikkeld is in een bloedige strijd tegen zombies, nazi's of andere slechterikken. Een kind dat opgeladen van de adrenaline naar bed gaat, valt minder snel in slaap dan een kind dat bijvoorbeeld TV heeft zitten kijken.

    Tot slot
    Tot slot: Als je wilt voorkomen dat je kind alleen maar de hele dag achter de computer zit dan is het niet heel effectief om te waarschuwen voor gameverslaving. 'Gameverslaving' heeft een negatieve lading. Beter kun je het met je kind hebben over het nemen van verantwoordelijkheid. Afspraken en regels helpen kinderen om discipline te ontwikkelen. Vaak willen ze het wel, maar lukt het hen niet. Versterk hun vaardigheden en voorkom dat ze voortdurend voelen dat ze falen.


  •  


    Copyright - Privacybeleid