Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    TV kijken doe je maar in de woonkamer

    Voor de komst van internet was televisie het venster op de wereld. De computer heeft een (groot) deel van die rol overgenomen, maar een ding is onveranderd: TV-kijken is bij uitstek iets dat je samen met elkaar kunt doen. Wacht dus maar even met die TV op de eigen kamer.

    Jouw puber brengt waarschijnlijk meer tijd door achter de computer dan voor de TV. Toch heeft de TV nog altijd een onmiskenbare aantrekkingskracht op kinderen. Dat is niet zo vreemd. Anders dan in jouw jeugd zijn de kinderen van tegenwoordig van jongs af aan iedere dag met televisie opgevoed.

    Dat betekent dat TV een onlosmakelijk onderdeel vormt van hun leven. En daar is niks mis mee. Pubers kijken om dezelfde redenen televisie als jij dat doet: als ontspanning, om mee te kunnen praten en om geinformeerd te worden. (Dat jij geinformeerd wilt worden over de toestand in de wereld en dat zij geinformeerd willen worden of Justin Bieber al een relatie heeft doet niet ter zake.)

    Rondzappen
    Maar verschillen met je eigen kijkgedrag zijn er ook. Voor pubers kan (overmatig) televisiekijken een manier zijn om weg te vluchten en zich af te sluiten van de rest van de wereld. Geef dus zelf het goede voorbeeld, en kijk alleen bewust televisie naar de programma's waar je echt naar wilt kijken.

    Op het moment dat je zelf urenlang dom rondzapt, kun je niet van je kind verwachten dat hij anders omgaat met televisiekijken. Zet de TV uit als je niet kijkt en leer je kind om 'bewust' TV te kijken.

    Samen kijken
    Het grote verschil tussen de computer en de televisie is dat je in je eentje achter de computer zit, maar dat je samen met elkaar TV kunt kijken. Anders dan de computer is de TV daarmee een 'sociaal medium'. Samen commentaar leveren op de dingen die je op TV ziet is leuk. En het versterkt de band met je kind.

    Samen kijken houdt ook in dat er overlegd moet worden over het programma waarnaar gekeken moet worden. Overleggen, naar elkaar luisteren, met goede argumenten komen en accepteren dat je niet altijd je zin kunt krijgen is iets dat essentieel is in de opvoeding van kinderen. En hoewel het soms anders lijkt: ook pubers zijn vatbaar voor goede argumenten.

    Om deze redenen is het verstandig om je kind niet meteen zijn of haar zin te geven wanneer deze begint te bedelen om een TV op de eigen kamer.

    Tot slot
    We gaan hier geen antwoord geven op de vraag wanneer de TV aan mag en hoe lang de TV aan mag. De normen daarover verschillen van gezin tot gezin. En het ene is niet per se slechter of beter dan het andere. Houd in ieder geval in de gaten dat ontspanning van je kind achter gameconsole, computer en TV geen negatieve invloed heeft op de prestaties op school.


     


    Copyright - Privacybeleid