Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

  • Home

  • Thuis

  • School

  • Lichaam & Geest

  • Alcohol & Drugs

  • TV & Computer

  • Gezondheid

  • Conflicten

  •  
    Huishouden: het hoort erbij. Ook voor pubers

    Pubers en huishouden gaan slecht samen. Het huishouden is voor veel pubers iets dat vanzelf gebeurt, en waarin zij geen rol van betekenis spelen. Eten? Dat komt vanzelf in de koelkast en op tafel. Schone was? Veel pubers gaan uit van kleding met zelfreinigend en zelfstrijkend vermogen. Aan jou als ouder de schone taak om ze duidelijk te maken dat het anders in elkaar zit.

    Je kind de basisprincipes bijbrengen van het huishouden is geen eenvoudige taak. Pubers willen zelfstandig zijn, maar vooral met betrekking tot de dingen die zij leuk vinden. Opruimen, schoonmaken, koken, wassen, afwassen, strijken en vuilnis buiten zetten horen daar allemaal niet bij.

    Koken
    Hoe ouder je kind is, hoe meer verantwoordelijkheid hij of zij krijgt. Die verantwoordelijkheid geldt niet alleen voor het 'eigen' leven van je kind, maar ook voor het gezamenlijke leven dat hij of zij heeft in het gezin.

    Om die reden kiezen veel ouders ervoor om hun kind bij het begin van de puberteit, maar soms al eerder, een eigen kookdag te geven. Een keer per week is je kind ervoor verantwoordelijk dat er een fatsoenlijke maaltijd op tafel komt. Over een paar jaar, wanneer je kind zelfstandig is, zal hij of zij tenslotte ook zelfstandig zijn boontjes moeten doppen. Letterlijk. Door het geven van een eigen kookdag bereid je je kind daarop voor.

    Koken is iets dat niet ieder kind gemakkelijk afgaat. Het ene kind vind het wel okee om te koken, terwijl er ook pubers zijn voor wie koken lastiger is dan Frans en Wiskunde bij elkaar. Geef je kind dus geen opdrachten die hij/zij niet aan kan. Jij kookt spaghetti als het ware met je ogen dicht, maar je kunt van je kind niet verwachten dat hij dezelfde automatismen heeft die jij in de loop der jaren ontwikkeld hebt.

    Help je kind dus met raad en daad als dat nodig is. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor koken, maar ook bij andere klusjes die je je kind laat doen. Van de was doen tot het schoonmaken van de badkamer.

    Waaier aan mogelijkheden
    Je kind begrijpt zelf ook wel dat hij in het huishouden de handen uit de mouwen moet steken. Houd echter rekening met een universele wet die overal ter wereld al duizenden jaren geldt: van alle klusjes die je je puber kunt laten doen, kies je juist dat klusje dat hij/zij het allervervelendste vindt!

    Groot misbaar, tranen, schelden en slaan met deuren is het gevolg.

    Je kunt een groot deel van die ellende ondervangen door je kind een waaier aan mogelijkheden aan te bieden. Geef hem of haar de keuze uit vier klusjes waarvan hij/zij er twee die week moet doen: een keer koken, een keer de was strijken, de badkamer schoonmaken en de WC schoonmaken.

    Je kind kiest de twee klusjes uit die hij/zij het minst erg lijken en is allang blij dat hij of zij bijvoorbeeld de wc niet hoeft schoon te maken en niet hoeft te koken.

    Door iedere week de waaier met mogelijkheden te veranderen, kun je er bovendien voor zorgen dat je kind alle huishoudelijke klusjes leert doen.


     


    Copyright - Privacybeleid