Puber Wijzer
 
Home Favorieten Contact
 
   

 • Home

 • Thuis

 • School

 • Lichaam & Geest

 • Alcohol & Drugs

 • TV & Computer

 • Gezondheid

 • Conflicten

 •  
  Zorg voor gezond eten


  Hoewel de kans groot is dat jouw kind met zijn of haar bmi nog altijd onder de kritische grens van 25 zit, is het niet goed gesteld met het gewicht van het gemiddelde kind in Nederland. We eten te vet en te zout. Een kilo die er eenmaal aan zit, gaat er niet snel meer af. Zorg dus voor gezond eten op tafel.

  Pubers snoepen. Vaak en veel. En geef ze eens ongelijk. Pubers zijn hedonistische opportunisten die directe behoeftebevrediging nastreven. En als je er wat van zegt krijg je gevat weerwoord: "Ik moet er nog van groeien."

  Om te groeien heb je inderdaad voldoende voedingsstoffen nodig. De suikers, vetten en zouten die je kind naar binnen werkt zijn daar echter niet voldoende voor.

  Het adagium "twee ons groente en twee stuks fruit" geldt niet alleen voor moeders die op hun lijn willen letten. Dat geldt voor iedereen. Ook voor pubers.

  Niets in huis
  Nou zijn er verschillende strategieen die je kunt hanteren om ervoor te zorgen dat je kind voldoende gezond eten binnen krijgt. Er zijn ouders die geen snoep, chips en suikerhoudende frisdranken in huis halen om te voorkomen dat ze binnen de kortste keren worden weggesnaaid door hongerige pubers. Als er niets in huis is, kan het ook niet worden opgegeten.

  Een andere effectieve methode is om zo gezond mogelijk te koken. Als je kookt volgens de bekende 'schijf van vijf' krijgt je kind alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft. Probeer kant en klaarmaaltijden zoveel mogelijk te vermijden. Deze bevatten over het algemeen veel zout en meer vet dan je nodig hebt.

  Ontbijt
  Volgens de legende is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat is niet zo. Iedere maaltijd is belangrijk. Veel belangrijker is het om twee of drie keer verspreid over de dag voldoende te eten. Houd je kind niet bij het ontbijt niet van brood, maar wel van fruit? Zorg er dan voor dat er altijd voldoende fruit in huis is.

  Weet wat je eet
  Spijker ook de kennis van je kind bij over gezond eten. Wat gezond is, en wat minder gezond is, is lang niet altijd even duidelijk. Deze gezondheidstest laat je zien wat de gezondste keuze is. Wat is gezonder: jam of pindakaas? Roomboter of olijfolie? Light chips of wokkels? Je zult verrast zijn over de uitkomst!


   


  Copyright - Privacybeleid