De tijden zijn veranderd. In vergelijking met je eigen puberteit, is er veel veranderd ten aanzien van jongeren en alcohol. Toen jij zelf puber was, was er geen ID-plicht. Je kon op je 15e met gemak een krat bier kopen en jouw eigen ouders zullen waarschijnlijk niet zo voorzichtig geweest zijn met betrekking tot alcoholgebruik als jij nu bent nu je zelf een puber hebt.
Door de informatie die je in de krant leest over comazuipen en commercials met waarschuwingen over alcoholgebruik bij jongeren zou je bijna denken dat iedere jongere van zestien die zo af en toe een biertje drinkt meteen een probleemdrinker is waar iets aan gedaan moet worden. Dat is natuurlijk niet zo.
Maar wanneer je kijkt naar de cijfers, dan zijn die wel reden om in ieder geval alert te zijn. jongeren gebruiken ten opzichte van vroeger steeds eerder, steeds vaker en steeds meer alcohol. Uit cijfers van de overheid blijkt dat zo'n tachtig procent van alle veertienjarigen ervaring heeft met alcohol. En die ervaring gaat iets verder dan een scheut cointreau in de chocolademousse.
Feiten en cijfers
Onder de drinkende jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft bijna helft de afgelopen maand 3 tot 10 keer alcohol gedronken. 48 procent van de 15-jarige meisjes drinkt in een weekend gemiddeld tenminste 5 glazen. Onder 15-jarige jongens is dat percentage 56 procent, aldus cijfers van het Trimbos-instituut.
Die cijfers baren zorgen, want alcohol heeft een sterker effect op jongeren dan op volwassenen. Hoe kleiner het lichaam, des te gevoeliger je bent voor de werking van alcohol. Jongeren lopen daardoor sneller het risico alcoholvergiftiging te krijgen.
Alcoholverslaving
Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, vooral bij jongeren. Bij een puber zijn de hersenen nog niet volgroeid. Regelmatig alcohol drinken is schadelijk voor die ontwikkeling. Ook kan alcohol drinken op jonge leeftijd ervoor zorgen dat je als volwassene sneller alcoholverslaafd raakt. Daarnaast speelt alcohol een grote rol bij agressie en geweld
Kortom: er zijn voldoende redenen om het alcoholgebruik van pubers in de gaten te houden. Als ouder kun je het nodige doen om je kind te leren terughoudend te zijn met alcohol. Misschien heb je wat aan onderstaande tips.
Strenge regels werken!
Je gelooft het misschien niet, maar strenge regels werken! De laatste jaren blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat als ouders strenge regels stellen, kinderen later beginnen met drinken en minder drinken als ze eenmaal zijn begonnen.
Geen 16, geen druppel
Onder het motto 'Geen 16, geen druppel' wordt het jongeren onder de 16 zo moeilijk mogelijk gemaakt om aan alcohol te komen. Alcohol kopen is alleen nog maar mogelijk op vertoon van je ID-kaart, na je 16e. Je kunt de regel dat er voor de zestiende verjaardag niet gedronken wordt ook eenvoudig in jouw gezin invoeren. En natuurlijk is het best om daar incidenteel vanaf te wijken. Maar met deze regel leer je je kind dat alcohol drinken iets is voor 16 jaar en ouder. Net als brommer rijden.
Alcohol is niet gezond
Alcohol is niet gezond. Daarom word je er ook dronken van als je er teveel van binnen krijgt. En voor pubers zijn, zoals hierboven al is opgesomd, de effecten van alcohol nog groter dan voor volwassenen. Leer je kind daarom dat alcohol op jonge leeftijd niet gezond is en leer je kind hoe hij/zij 'nee' kan zeggen.
Geef het goede voorbeeld
Ook al zou je het met alle opstandigheid die pubers eigen is misschien niet zeggen: jij bent als ouder nog steeds het belangrijkste rolmodel voor je kind. Op het moment dat jij iedere avond laveloos op de bank ligt, geef je je kind nou niet echt een voorbeeld waar hij of zij wat aan heeft. Geef het goede voorbeeld en drink met mate.
Hoe zit het met schoolfeesten?
Hoewel scholen er via voorlichting alles aan doen om (excessief) alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, zijn er tegelijkertijd nog altijd veel scholen waarbij tijdens schoolfeesten onbekommerd alcohol geschonken wordt aan jonge pubers. Vraag er eens naar hoe dat bij de school van jouw kind geregeld is. Je kunt via de mentor of de ouderraad invloed uitoefenen om het alcohol-beleid van de school van je kind aan te scherpen.
Lees verder: Comazuipen is een groeiend probleem